Vepřová pečeně vyslaněná

  • 2 kg vepřové kýty
  • cca 10 dkg uzené vařené maso
  • cca 10 dkg slaniny
  • 2 kyselé okurky
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • máslo nebo sádlo
  • jíška
  • zakysaná smetana
Dvě kila vepřového z kýty, snímané, sádla a kostí zbavené, se nasolí a střídavě prostrká uzeným vařeným masem za 3 koruny, slaninou a dvěma kyselými okurkami. Vše na malík silně, 3-4 cm dlouhé. Nožem se dělají do masa díry a věci se tam vpraví po obou stranách. Připraví se to večer a poklade krájenou cibulí. Druhého dne se ta cibule s krájenou zeleninou a sice celerem, mrkví a petrželí rozpeče na másle (sádle) a slanině, maso se na tom na plotně do červena opeče, horkou vodou zaleje, na plotně pod poklicí dusí a pak v troubě upeče. Omáčka, do které se přidá hned několik zrn pepře a nov. koření, se procedí, zasmaží lžící žluté máslové jíšky a zaleje za Kč 2.50 kyselé smetany, bez mouky. Je to výborná a vydatná pečeně.

Pozn: Z receptu není jasné kolik té zeleniny a zakysané smetany má být. U zeleniny bych to viděla minimálně na dva sáčky mražené zeleniny na svíčkovou, ale tři by byly lepší. Pokud je dost zeleniny není ani nutné omáčku zahustit jíškou. Smetanu podle množství zeleniny, ale kelímek by měl stačit.

Suroviny: 

, , , , , ,