Kávové čtverečky

  • Korpus:
    • 7 vajec
    • 15 dkg cukru
    • vanilka
    • 3 dkg strouhané čokolády
    • 6 dkg citronátu
    • 5 dkg strouhanky
    • 15 dkg ořechů vlašských nebo lískových
    • sekané mandle
  • Krém:
    • 18 dkg másla
    • 10 dkg moučkového cukru
    • 2,5 polévkové lžíce silné černé kávy
  • Poleva:
    • 20 dkg moučkového cukru
    • silná černá káva

V míse se tře 7 žloutků, 15 dkg tlučeného cukru, půl cm prosáté tlučené vanilky. Tře se to asi 20 min. Potom se přidají 3 dkg strouhané čokolády, 6 dkg sekaného citronátu, ze 7 bílků sníh, zároveň s 5 dkg strouhané žemle a 15 dkg ořechových jader vlašských, nebo oříšků. Plech se namastí, vysype moukou, těsto se naň rozetře na dva a půl cm vysoko a upeče do červena. Plech musí být s dosti vysokým okrajem. Prochladlé se rozkrájí na dva díly, jeden se potře kávovým krémem, druhý položí navrch, celek potře se kávovou polevou a než tato oschne, posype se povrch sekanými mandlemi a nakrájí na čtverečky.
Krém: 18 dkg másla se utře s 10 dkg práškového cukru, jedním žloutkem a přilévá se pomalu dvě a půl lžíce silné černé kávy.
Poleva: 20 dkg práškového cukru se míchá se silnou černou kávou, aby povstala nahnědlá, dosti tuhá, ale přece tekutá poleva.

Suroviny: 

, , , , , , ,