Povidlové tašky s perníkem

  • Tašky:
    • 4 dkg másla
    • 7 dkg strouhaného tvarohu
    • 1 vejce
    • 6 lžic mléka
    • 30 dkg mouky
    • trocha soli
    • žlutý perníku na strouhání
  • Povidla:
    • 25 dkg sušených švestek
    • 5 dkg cukru
    • citronová kůra
4 dkg másla, 7 dkg strouhaného tvarohu, trochu soli a jedno vejce se utře. Přidá se po lžicích 6 lžic mléka a po částech 30 dkg sypké mouky, vždy dobře umíchá a vypracuje přiměřeně tuhé těsto. Vyválí se na vále na půl cm silně, nakrájí na čtverečky, naplní povidly ze švartek suchých, přeloží do cípů, kolem přitlačí a ve vařící vodě pět minut vaří. Vyberou se cedníkem, nechají okapat, posypou strouhaným žlutým perníkem a omastí máslem. Perníku asi 3 tři tabulky a másla na polití 6 dkg. Povidla: Čtvrt kila opraných, uvařených suchých švestek se zbaví pecek a jemně usekají. Podle potřeby rozředí š´távou z nich, osladí 5 dkg cukru, přidá 1 cm strouhané citron. kůry, na špičku nože vanilky, kávová lžička rumu, nebo citron. šťávy a dobře umíchá.

Suroviny: 

, , , , ,